Vykroč na pôstnu cestu solidarity

Kto je verný v maličkostiach, je verný aj vo veľkom. Lukáš 16 : 10

Pre mladých sme pripravili pôstny kalendár. Na každý deň je pripravená jedna aktivita, ktorá  by ich mala primäť k hlbšiemu zamysleniu a následnému prehodnoteniu ich postoja  ku životnému prostrediu a nepriamo aj k definovaniu slova solidarita  a  empatia. To čo máme nie je absolútne,  nekonečné a samozrejmé. Svet je veľká pavučina, no  nie všetky nite sú silné.

Aktivity pôstnej cesty solidarity sú určené pre staršie ročníky (ZŠ – 8., 9. ročník, SŠ), na ktorých sa môžu žiaci podieľať buď kolektívne, alebo jednotlivo. Určite je potrebná motivácia v prípade, že niektorý deň nedopadne podľa ich predstáv, vzhľadom na nesplnenie úlohy. Preto by bolo vhodné, ak študentov usmerňuje a vedie pedagóg, prípadne niektorý zo žiakov. Kalendár pozostáva z dvoch dokumentov. Prvý z nich obsahuje tabuľku s úlohami. Každé ráno si odstrihnú jednu aktivitu, ktorú potom nalepia na druhú časť kalendára – mapu, kde je znázornená pomyselná cesta solidarity. Pri tlači Vám navrhuje formát A3, kde sa budú prehľadnejšie lepiť odstrihnuté časti kalendára smerom od Slovenska ku Afrike, prípadne žiaci si môžu vytvoriť mapu podľa vlastných predstáv.
Ku niektorým dňom sme pripravili podporný materiál, ktorý je súčasťou aktivity.

(PDF – 580kB) kalendár s úlohami a mapa
2. marec – link na výtvory Michaela Reynoldsa.
6. marec – link na príbeh Morrisa a Mary.
13. marec – link na prezentáciu.
14. marec – link na kvíz.
17. marec – link na video o Ugande.

Cieľom kalendára je, aby žiaci pochopili prepojenie jednotlivých krajín a ich vzájomnú závislosť. Jeme indické jedlo, obliekame sa do nemeckých módnych značiek, pijeme americké nápoje. Ak nevieme cudzí jazyk, nerozumieme svetu. Je potrebné zdôrazniť žiakom, že aj v prípade nesplnenia niektorej z úloh je stále možné v ceste pokračovať. Podstatná je vôľa a presvedčenie o hlavnej myšlienke kalendára – solidarite k blížnemu, vzťah k prostrediu, v ktorom žijeme. Dôležitá je ochota vydať sa na cestu, nie rýchlosť a ani veľkosť krokov.

Budeme radi, ak by ste nám zaslali konečné mapy s cestou solidarity spolu s menami detí, ktoré ju absolvovali. Uvítali by sme aj plagáty, kde by si žiaci počas Zeleného štvrtka zaznamenali ich dojmy, pocity, možno ich odkaz rovesníkom v Afrike, zoznam vecí, ktorých sa vzdali počas pôstu. Všetky obdŕžané spätné väzby (fotografie, plagáty, komentár) by sme uverejnili na webovej stránkewww.mladacharita.sk.

Veríme, že žiaci budú v ceste solidarity pokračovať aj po pôste.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× štyri = 28

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>