Medzinárodný deň vody v Jakubove

V(zácna) O(sviežujúca)D(ominantná) A(bsentujúca)
Voda tvorí 80% nášho tela. Dve tretiny povrchu Zeme sú pod vodou. Voda pomáha prežiť a zároveň dať najavo svoju živelnosť a dominantu jediným zhltnutím domu, či dokonca i človeka. Súžitie s ňou je komplikované, no bez nej nepredstaviteľné. Nie nadarmo jej dávne kultúry venovali obety a hľadali pre ňu ľudskú tvár v podobe bôžikov.

No s vývojom civilizácie sa prístup k vode zmenil – jej posvätnosť stráca na význame a ľudstvo ju vníma ako produkt prírody, ktorý je kedykoľvek k dispozícii. Aby sa nezabudlo na jej dôležitosť a súčasť životného kolobehu, v roku 1992 vyhlásilo valné zhromaždenie OSN 22. marec za Svetový deň vody – možnosť upozorniť na hodnotu vody, ako aj jej dôležitosť pre udržanie životného prostredia, či pre ďalší rozvoj civilizácie. Pri tejto príležitosti sa Slovenská katolícka charita stretla so žiakmi ZŠ v Jakubove, ktorí sa aktívne podieľajú na získavaní poznatkov z oblasti klimatických zmien.
Ani Medzinárodný deň vody ich nenechal plávať prúdom nezáujmu o životné prostredie, ale rozhodli sa nastúpiť na loď s odkazom pre Zem, že im, mladým, záleží, aby svet bol aj naďalej zeleno – modrý. Ich práce svedčia o tom, že energia a tvorivosť im určite nechýba.

Fotogaléria



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


+ päť = 8

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>