Potravinová pomoc na Slovensku v roku 2011

Hlavným cieľom dodávok potravín je pomôcť núdznym a tým, ktorí si časť nevedia alebo nemôžu pomôcť sami.

Dodávky potravín pre najodkázanejšie osoby z intervenčných zásob boli zavedené v Európskej únii v roku 1987 s cieľom umožniť členským štátom uvoľniť intervenčné zásoby nadbytočných potravín a použiť ich ako potravinovú pomoc pre najodkázanejšie osoby v EÚ. Dnes je tento program dodávok potravín súčasťou spoločnej poľnohospodárskej politiky a je financovaný Európskym poľnohospodárskym záručným fondom. SR sa pripojí k 19 členským štátom, v ktorých sa už dodávky potravín uplatňujú, pretože v dôsledku kríz sa počet ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc zvyšuje a ceny potravín stúpajú.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyčlení prostredníctvom Európskej komisie, za účelom realizácie dodávok potravín, intervenčné zásoby a s využitím rozpočtového plánu bude prostredníctvom charitatívnych organizácií, občianskych združení a iných organizácií vykonávajúcich charitatívnu činnosť na základe osobitných právnych predpisov, zabezpečovať potravinovú pomoc najodkázanejším osobám.
PPA poskytuje v rámci programu dodávok potravín hladkú múku a bezvaječné cestoviny. Spracovanie intervenčných zásob a dodávka potravinárskych výrobkov sa uskutoční prostredníctvom spracovateľských spoločností a výrobcov potravín.
Samotnú distribúciu potravín najodkázanejším osobám budú zabezpečovať charitatívne organizácie (medzi nimi aj Slovenská katolícka charita spolu s diecéznymi charitami). Charitatívne organizácie budú distribuovať potraviny osobám, ktoré spĺňajú podmienky na poberanie dodávok potravín, t. j. osoby poberajúce pomoc v hmotnej núdzi podľa zákona č. 599/2003 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Distribúcia musí byť adresná a podrobne zdokumentovaná.
Hlavným cieľom dodávok potravín je pomôcť najodkázanejším osobám na Slovensku tým, že im budú prostredníctvom charitatívnych organizácií bezplatne distribuované základné potraviny (hladká múka a bezvaječné cestoviny).
Kontakty na koordinátorov pomoci:
Kontakty
Ďalšie články k téme potravinovej pomoci:
Prečo táto pomoc
Pre koho je táto pomoc



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


+ 5 = jedenásť

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>