Žiaci a študenti si pestujú vzťah k svojmu okoliu

Vývoj spoločnosti napreduje, nové autá, mobily, počítače.  Na to, aby sa najnovšie výdobytky dostali aj k nám, je treba zabezpečiť priestor, kde sa vyrábajú. V mestách a na ich okrajoch pribúdajú priemyselné parky, obchodné centrá.  No udržiavať rovnováhu vo svete je nutné. Rovnaký priestor, ako je poskytnutý staveniskám, by mal patriť aj lesným škôlkam, záhradám. V apríli základným  a stredným  školám  zapojeným  do projektu Klimatické zmeny distribuoval projektový tím semiačka slnečníc.

Na priloženej pohľadnici  so sloganom “Ži jednoducho a solidárne” bol popisný  proces sadenia slnečníc. Úlohou žiakov bolo nájsť vhodné miesto pre semiačka. Niektorí si zvolili črepníky v triede, iní zasa školský dvor.  Samotnému sadeniu predchádzali workshopy, diskusie o klimatických zmenách, príčinách a dopadoch globálneho otepľovania, možnostiach ochrany životného prostredia. Na základe spätných väzieb od zodpovedných pedagógov vnímame,  že žiaci a študenti chcú  zmenu v prístupe ku svojmu okoliu. Globálne otepľovanie ich znepokojuje, svoj budúci dom si nepredstavujú na vyprahnutej zemi.  Vďaka aktivitám projektu rozvojového vzdelávania majú dostatok teoretických vedomostí o klimatických zmenách.  Projektový tím sa preto rozhodol zvoliť tentokrát aktívnejšiu formu učenia sa. Pestovanie slnečníc by mal byť impulz vzbudzujúci u žiakov a študentov pocit zodpovednosti voči životnému prostrediu. Stalo sa tak napr. v Myjave, Skalici, Bratislave, Partizánskom.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


7 × = štyridsať dve

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>