Zbierka školských pomôcok

Slovenská katolícka charita (SKCH) aj tento rok organizuje podujatie „Daruj školské pomôcky“. Počas celého júna budú žiaci a študenti darovaním svojich použitých, no funkčných pomôcok pomáhať sociálne-núdznym deťom a zamýšľať sa tak nad životnými podmienkami svojich rovesníkov. Zbierku školských pomôcok pre deti v sociálnej núdzi pod názvom „Daruj školské pomôcky“ organizuje SKCH už po tretí-krát.

Použité, no stále funkčné perá, farbičky, pravítka, kružidlá, zošity, vodové aj temperové farby, peračníky či zachovalé školské tašky poputujú do rúk deťom zo sociálne slabších rodín, z charitných detských domovov a rómskych rodín po celom Slovensku. Zoznam centier, ktoré privítajú takýto koncoročný dar, je zverejnený TU. Minulý rok sa takto pomohlo viac ako dvom stovkám rodín.

Po skúsenostiach z predošlých rokov sa SKCH rozhodla preložiť obdobie zbierky školských potrieb z jesenného na letné obdobie – teda na koniec školského roka, keď deti odovzdávajú v školách knihy a nepoužitý materiál. „V septembri dostane veľa detí novú aktovku, hŕbu zošitov a naplnený peračník. Tie po ročnom používaní putujú do koša, hoci nie sú pokazené. Aby sme pomohli sociálne núdznym rodinám a potešili ich deti ešte pred letnými prázdninami – darujeme im vďaka zbierke funkčné školské pomôcky a zjednodušíme tak finančne náročný nástup do ďalšieho školského roka“, vysvetľuje generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Školské potreby bude prijímať viac ako 30 charitných centier po celom Slovensku v čase od 1. do 30. júna. „Do zbierky sa môžu zapojiť aj dospelí jednotlivci, no predovšetkým je akcia orientovaná na základné a stredné školy. Žiaci a študenti si takýmto spôsobom najlepšie uvedomia – že nie všetko je samozrejmosť a nie všetky deti môžu dostať každý rok novú školskú výbavu. Rovesnícka solidarita a motivácia k zodpovednosti je jednou z priorít rozvojového vzdelávania, ktoré charita na vybraných slovenských školách realizuje“, dodáva koordinátorka akcie Mariana Ištoňová.

Začiatkom júla kontaktné osoby z regionálnych charít donesený školský materiál rozdistribuujú do konkrétnych núdznych rodín, ktoré majú vo svojej oblasti zmapované. Dospelí jednotlivci si tiež môžu prostredníctvom stránky www.charita.sk a www.mladacharita.sk vybrať charitné zariadenie, ktoré je najbližšie k miestu ich bydliska a funkčné školské pomôcky priniesť osobne. Aj takýto prejav solidarity pomôže deťom zo sociálne slabých rodín prežiť letné prázdniny, ako aj nástup do nového školského roka plnohodnotne a dôstojne.

Plagát k akcii na stiahnutie tu.



3 odpovede na Zbierka školských pomôcok

  1. Katka povedal:

    Eva, ak dáš – dostaneš.

    “Biedny človek bude súdený za to, čo urobí s vašou almužnou, a vy budete súdení za almužnu, ktorú ste mohli dať, no nedali ste.” sv. JÁN Maria Vianney

  2. vladko povedal:

    Volám sa Vladko Lazebník ,

    mám 7 rokov a v decembri 2008 mi diagnostikovali akútnu lymfatickú leukémiu. Odvtedy sme s maminou absolvovali množstvo vyšetrení, a dní strávených v nemocnici v Bratislave na detskom onkologickom oddelení. V januári 2011 diagnostikovali aj môjmu tatinovi rakovinu semenníkov a vyšetrenia, operácie a liečbu absolvuje v týchto mesiacoch aj on. Množstvo liekov, vitamínov a náklady na cestovné nakoľko sa obaja liečime v Bratislave jednoducho naša mamina ako vyučená predavačka nevie a ani nemôže zarobiť nakoľko sa stará o nás a môjho mladšieho bratčeka Maťka.

    Naše našetrené peniažky sa míňajú a preto sa obraciame na vás s prosbou o finančnú podporu. Ďakujem .

    PS: Poteší nás aj nové auto, farbičky alebo futbalová lopta.

    S pozdravom Vladko,

    Mamina: Mária Lazebníková, Dolná 8, Šaľa mob.: 0944094457

  3. Eva povedal:

    áno, len im dajte a oni to obratom speňažia, bude na cigarety a slopanicu. správne, dáva im štát, mesto tak prečo nie aj rádový občania, ktorí nedostanú nič zadarmo? pracujúci rodičia to musia kúpiť a potom ešte v dobrej mysli darujú “chudobným”, ktorí sa neraz majú finančne lepšie než tí pracujúci. celé zle…dostávajú tí, ktorí si to ani najmenej nezaslúžia (školské pomôcky sú do týždňa zničené alebo predané), ktorí nikdy nepracovali a živia sa robením detí ktoré im oblieka, chová a vzdeláva zadarmo štát a dokonca berú aj príspevky na to, aby ich deti chodili do školy. A ešte dostanú aj zadarmo vybavenie. Super. A čo dostane v septembri prváčik z normálnej pracujúcej rodiny? Zoznam čo treba kúpiť…. diskriminácia jak sviňa, ibaže z opačnej strany.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 − šesť =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>